سبد خرید

تفکر بسیجی ریشه در اندیشه اسلامی دارد

بسیج بیش از آنکه دارای تشکیلات اداری نظامی باشد، یک تفکر و اندیشه است. مبانی این تفکر را می توان در کلام رهبر معظم انقلاب اسلامی یافت. در این گفت و گو با سیدغلامرضا حسینی، مدیرعامل سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی درباره جایگاه تفکر بسیجی در شبکه نشر کشور به گفت و گو نشستیم.

1- به نظر شما به عنوان یک ناشر، وجود تفکر بسیجی بین فعالان عرصه نشر چقدر می‌تواند باعث بهبود وضعیت بازار کتاب، چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی شود؟
برای پاسخ به این پرسش اشاره‌ای مختصر دارم به خصوصیات منحصر به فرد بسیج که مقام معظم رهبری در تاریخ 19/7/91 در دیدار با بسیجیان خراسان شمالی تبیین فرمودند:
ایشان فرمودند بسیج همزاد انقلاب و موجب پیروزی انقلاب است؛ سازماندهی در بسیج یک شاخصه بسیار مهم به شمار می‌آید، همچنین بسیج برخاسته از احساس تکلیف شرعی بسیجی است. حضور همه قشرها در بسیج و بسیج فضای مساعدی برای خودسازی به حساب می‌آید. مقام معظم رهبری وجود روحیه ایثار و بصیرت را از دیگر مولفه‌های بسیج برشمرده بودند، وقتی یک سازمان و مجموعه‌ی افراد آن دارای این خصوصیات شدند معلوم است که در هر عرصه‌ای که وارد شوند می‌توانند برای رسیدن به اهداف متعالی قدم‌های قابل ملاحظه‌ای بردارند. وقتی تفکر بسیجی در بین آحاد مردم نهادینه شد کار برای رضای خدا می‌شود و اخلاص هم با آن ممزوج و اینجاست که یک کار اثرگذار می‌شود. وجود روحیه بسیجی در عرصه‌ نشر هم مصداق دارد و نمونه‌های آن را همه‌ی ما دیده‌ایم. اقبال مردم به خصوص جوانان به آثار حوزه‌ی دفاع مقدس نتیجه‌ی همین اخلاص‌هاست که بخشی از آن در کتاب‌هایی همچون دا- خاک‌های نرم کوشک- نورالدین پسر ایران- پایی که جا ماند و… ظهور پیدا کرده است.
2- آیا اساساً فرهنگ بسیجی‌وار عمل کردن در بین فعالان عرصه نشر وجود دارد؟
فعالیت فرهنگی و به خصوص فعالیت در عرصه‌ی نشر به خودی خود نیازمند یک روحیه خاص است، چرا که این فعالیت دارای سختی‌های فراوانی است و جزء کم‌درآمدترین فعالیت‌هاست و از حوصله‌ی برخی افراد خارج است. بی‌تردید این حجم تولیدات آثار فاخر و ماندنی در حوزه‌های مختلف اندیشه‌ و… پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در مواجه با تهاجم فرهنگی و… ریشه در تفکر بسیج دارد. 
3- نویسندگان و ناشران بسیاری کوشیده‌اند در ذیل آثار خود، روحیه بسیجی عمل کردن را به مخاطبان خود منتقل کنند. ارزیابی شما به عنوان یک ناشر متعهد در این باره چیست؟
اصل این موضوع درست است که تلاش‌های زیادی شده است و باید نسبت به گسترش آن تلاش کرد. با توجه به اقتضائات روز و ذائقه‌ی مخاطب ضروری است که از روش‌های نو و روزآمد برای انتقال این فرهنگ کمک گرفت، در این زمینه هم برخی ناشران کارهای بسیارخوبی انجام داده‌اند.
4- به نظر می‌رسد بسیاری از فعالان عرصه نشر، به مبانی انقلاب اسلامی توجه کرده‌اند و کوشیده‌اند در آثار خود، نسبت به تبیین جایگاه این مبانی همت بگمارند. با این حال، آنچنان که شایسته است نقش بسیج در این میان دیده نشده. نظر شما به عنوان یک ناشر در این باره چیست؟
تفکر بسیجی ریشه در فرهنگ و اندیشه اسلامی دارد، پیروزی انقلاب اسلامی، اداره‌ی جنگ تحمیلی، مبارزه با تحریم‌ها و خنثی نمودن دسیسه‌های دشمنان با تکیه بر توکل به خداوند متعال و تلاش خستگی ناپذیر صورت پذیرفته است.
در واقع فرهنگ بسیج در جامعه جاری و ساری است، هرچند ممکن است نسل‌های جدید نیازمند ارائه‌ی الگوهایی از اینگونه عملکردها باشند، به عنوان نمونه شهید عزیز حسن تهرانی مقدم که توانست در عرصه‌ی فناوری‌های موشکی موفقیت‌های بزرگی بدست آورد .ببینید چقدر جوان‌ها به او افتخار می‌کنند.
هر موفقیتی که با اخلاص و ایثار و فداکاری و پشتکار در این کشور به ثمر رسیده است، نتیجه نگاه اعتقادی به اسلام و مبانی آن است که تفکر بسیج در آن معنا پیدا می‌کند.
بسیج یک ظرفیت فوق‌العاده است لازم است در تبیین آن تلاش بیشتری شود.
5- به زعم بسیاری از فعالان بسیجی، شالوده تفکر بسیج، دل کندن از تعلقات، توجه به معنویات، آمادگی در برابر مخاطراتی که تمامیت ارضی کشور یا امنیت ملی را به چالش می‌کشد و… است. با این تعریف، شبکه نشر کشور چقدر توانسته بسیجی باشد؟
مقام معظم رهبری فرمودند: بسیجی واقعی یعنی علی(ع) که تمام وجودش وقف اسلام بود. این یعنی نقطه اوج یعنی هدف نهایی   و اصلی، که برای قدم برداشتن در این عرضه خیلی تلاش باید کرد. 
به نظر بنده بخش قابل ملاحظه‌ای از فعالان حوزه‌ی جبهه فرهنگی انقلاب با روحیه بسیجی فعالیت می‌کنند، شخصاً یکی از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس را می‌شناسم که بعد از پایان جنگ تحمیلی وقتی حضور در خاکریزهای خاکی تمام شد، سنگر و خاکریز فرهنگی را انتخاب نمود، و با اخلاص و سعی و تلاش ویژه، با اندک سرمایه شخصی یکی از انتشاراتی‌های خوب کشور را با محوریت موضوع دفاع مقدس اداره می‌کند. این یک نمونه‌ای از این روحیه و تفکر است. 
سیدناصر حسینی‌پور همان نوجوان بسیجی که در جنگ تحمیلی اسیر می‌شود، سختی می‌کشد خاطرات خود را با آن مشقت در اسارت می‌نویسد می‌آورد و یک ناشر انقلابی آن را چاپ می‌کند و آنقدر مورد توجه واقع می‌شود که مورد لطف رهبر فرزانه انقلاب قرار می‌گیرد این هم یک نمونه دیگر است. مطمئن باشید این آثار و امثال آن خلق نشده‌اند مگر تفکر و روحیه بسیجی با آن عجین شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

در حال بارگذاری ...
preloader