فرهنگ مطالعه با افزایش ویترین کتاب گسترش مییابد.
فرهنگ مطالعه با افزایش ویترین کتاب گسترش مییابد.
سید غلامرضا حسینی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: مهمترین نکتهای که در وضعیت فعلی کتاب و کتابخوانی وجود دارد، به جز تاثیرگذاری شرایط کرونا یک مشکل قدیمی است و آن نداشتن ویترین کافی در کشور است. یعنی به اندازه کافی کتاب را در فروشگاههای کتاب به معرض دید عموم قرار نمیدهیم که این عمدهترین ضعف ما در ترویج است.
وی افزود: با توجه به حجم بزرگی از عناوین کتاب که در طول سال در کشور منتشر میشود، نیاز به ویترین کتاب داریم و طبیعی است که یک مخاطب نمیتواند از حجم کتابهای فراوان در یک زمینه به سادگی مطلع شود.
حسینی درباره تاثیرگذاری فضای مجازی در سرانه مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی گفت: گستردگی مطالب در فضای مجازی به قدری است که سهم کتاب در آن کم است و بیشتر مردم به دنبال مطالب مختلف هستند تا کانالهای معرفی کتاب. بنابراین میتوان گفت فضای مجازی سهم خود را به اندازه معقولی داشته ولی این مقدار کفایت نمیکند. البته میتوان در فضای مجازی بیشتر کار کرد و میتوانیم بگوییم کتاب در فضای مجازی جایگاه خود را هنوز به طور کامل پیدا نکرده است.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقتصادی کنونی اصل کار نشر، یک کار اقتصادی نیست و زمانی که کتاب در چرخه فروش قرار میگیرد، مجددا یک ریزشی از نظر قیمت دارد. چون ناشر میخواهد تخفیفی را اعمال کند و با توجه به هزینههای ملکی برای تهیه فروشگاه کتاب در محلی مناسب طبیعی است که هزینه آن به صرفه نیست و به همین دلیل استقبال از تاسیس کتابفروشی به ندرت اتفاق میافتد ولی بر عکس آن وجود دارد که در چند سال اخیر برخی کتابفروشیها تغییر شغل دادند.
مدیر انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: راهکار افزایش ویترین کتاب استفاده از ظرفیتهای دستگاهها و نهادهاست که در مراکز مختلف به ویژه در مراکز استانها امکاناتی دارند و با روش منطقی میتوان مکانهایی را در اختیار افرادی قرار داد که بخش اصلی آن یعنی سرمایه ای که برای خرید یا اجاره فروشگاه است از روی دوش کسی که میخواهد این فعالیت فرهنگی را انجام دهد برداشته شود و در نتیجه حداقل درآمدی برای او ایجاد کند که انگیزهای برای کتابفروشی داشته باشد.
وی درباره تبلیغ کتاب در مکانهای عمومی گفت: در ایستگاههای مترو کیوسکهایی مانند غرفه برای فروش کتاب گذاشته شده ولی با توجه به این که شکل رفت و آمد در مترو به گونهای است که مسافران تمرکز ذهنی ندارند و با عجله قصد عبور از مترو را دارند، خیلی مورد استقبال واقع نمیشود ولی استفاده از فضای شهری برای تبلیغ کتاب معمولا به صورت رایگان نیست. البته مترو میتواند بخشی از فضای عمومی تبلیغی خود را به کار فرهنگی هدفمند برای معرفی کتاب اختصاص دهد.
حسینی با اشاره به مشکل قیمت کتاب گفت: شرایط اقتصادی سالهای اخیر به گونهای است که بیشتر درآمد خانوادهها صرف مسائل مسکن، خوراک، پوشاک و مایحتاج عمومی میشود و میتوان گفت تقریبا کتاب در سبد خانواده جایی نداشته است. یعنی عملا از قبل حذف شده و اکنون کسی به آن فکر هم نمیکند.
وی افزود: در ایام کرونا به ویژه در ایام نوروز تا اواخر اردیبهشت پدیده خوبی بوجود آمد که افراد به دلیل خانه نشینی اجباری به کتابهای نخوانده در خانه رجوع میکردند ولی گرانی کتاب در خرید کتاب تاثیر فراوانی دارد و با توجه به این که کاغذ، مواد چاپ و وسایل صحافی جزو کالاهای خارجی بوده و معمولا گران قیمت هستند، وقتی تبدیل به کتاب میشوند محصول آن یعنی کتاب نیز گرانتر میشود.