مدیرعامل سازمان انتشارات وعده داد؛ به زودی دانشنامه فاطمی(س) منتشر خواهد شد.
“
مدیرعامل سازمان انتشارات وعده داد: به زودی دانشنامه فاطمی(س) منتشر خواهد شد سیدغلامرضا حسینی مدیرعامل سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی این سازمان درباره زمان و چگونگی عرضه دانشنامه فاطمی(س) گفت: بحمدالله بعد از یک دهه تلاش علمی مستمر دانشنامه فاطمی(س) در شش جلد برای انتشار آماده شده است، وی ابراز داشت تلاش داشتیم این مجموعه نفیس در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران رونمایی شود که به علت برخی مسائل فنی طراحی و چاپ میسر نشد و ان شاءالله به زودی و همزمان با یکی از مناسبت های مذهبی رونمایی خواهد شد.
حسینی در ادامه افزود؛ تجربه ی موفق انتشار دانشنامه امام علی(ع) باعث شد که دانشنامه فاطمی(س) به بهترین کیفیت ممکن از حیث اصول دانشنامه نگاری دینی زیر نظر استاد علی اکبر رشاد و به اهتمام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تنظیم و تدارک شود.
در ادامه توجه علاقمندان را به معرفی مجموعه ی شش جلدی دانشنامه فاطمی(س) جلب می نمایم:
دانشنامه فاطمی(س)، دائرةالمعارفی است «ساختار موضوعی» شش جلدی و مشتمل بریکصدوهفده مدخل کلان در دو بخش عمده:
1. تبیین زندگانی، سیره و تعالیم حضرت فاطمه زهرا(س) (به مثابه ی الگوی عینی زن مسلمان)
2. تحلیل علمی نظری مباحث مربوط به حرمت و حقوق زن، هویت و منزلت نهاد خانواده، با استناد به منابع اندیشه ی دینی و توجه به آرای جدید و نظرها و نیازهای معاصر.
اهداف:
1. تبیین جامع و علمی تاریخ زندگانی و منزلت الهی حضرت فاطمه زهرا(س)، به منظور رفع ابهامات و پاسخ گویی به شبهات کلامی تاریخی و نیز افشاء و تحلیل تحریفات و انحرافات.
2. توصیف و تحلیل بینش، منش و کنش(تعالیم، اخلاق و سیره ی) آن بزرگوار، به مثابه نمونه ی انسان کامل، به منظور ارائه ی الگوی عینی زن مسلمان.
3. تبیین ماهیت و مرتبت، حرمت و حقوق زن، مبانی و منزلت نهاد خانواده، و حقوق و تکالیف ارکان آن از منظر اسلام، به شیوه ای اجتهادی و نظریه پردازانه و روزآمد، به منظور گره گشایی و روشنگری، رفع شبهات و تحریف زدایی در این زمینه ها.
4. نقد نظرها و نظریه های معارض با اندیشه ی دینی و نگرش های متحجرانه و متجددانه درباره ی زن و نهاد خانواده در جوامع اسلامی.
ساختار علمی و موضوعی:
مباحث دانشنامه در قالب یکصدوهفده مدخل اصلی و حدود ده هزار مدخل فرعی حول سه محور کلان زیر ترتیب و تنظیم یافته است:
«منزلت و شخصیت فاطمی» که به تاریخ و سیره حضرت و منزلت و جایگاه الهی ایشان می پردازد.
«حکمت فاطمی» که اندیشه و تعالیم فکری حضرت را طرح و تحلیل می کند، و به مباحث حکمی و معارف دینی می نگرد.
«زن و خانواده» که ماهیت و مرتبت و حقوق و حرمت زن و نهاد خانواده از منظر اسلام، و طرح و نقد آراء و نظریه های موجود در این زمینه را تبیین می کند.
برایند:
حاصل این تلاش، اثری است که سعی شده است این ویژگی ها را داشته باشد:
1. مرجعیت علمی: در مجموعه ی حاضر، سعی شده است حاصل پژوهش، حاوی مهم ترین و تحلیلی ترین اطلاعات باشد و کم و بیش خواننده را از مراجعه به منابع دیگر- جز برای آگاهی از جزئیات و تفصیل بیشتر- بی نیاز سازد و نیز مرجعی برای اهل تحقیق باشد.
2. ارائه ی الگوی زن مسلمان: هدف اساسی تولید این دانشنامه، آشنایی با حضرت فاطمه(س) برای الگوگیری از رفتار و منش ایشان است؛ از این رو افزون بر گزارش جامع از زندگی و منزلت ایشان، سیره ایشان در امور اخلاقی، عبادی، معنوی، همسرداری، خانه داری، تربیت فرزند و امور فرهنگی- اجتماعی و سیاسی، بررسی و هر کدام در مقاله ای مستقل تألیف شده است.
3. دفاع عالمانه از حقایق تاریخی: در این دانشنامه، با زبان و روش علمی و استناد به منابع معتبر شیعه و اهل سنت، به دفاع از حقایق و رخدادهای تاریخی، همان گونه که بوده، پرداخته شده و از اظهارنظرهای غیر مستند و دخالت دادن احساسات، پرهیز گردیده است.
4. فراهم ساختن امکان سنجش و قضاوت علمی: سعی شده است مقالات به گونه ای تألیف شوند که امکان سنجش علمی درباره چگونگی حوادث و نقل گزارش های تاریخی و روایی به وجود آید.
5. ارائه ی منظومه ی معرفتی: در مقالات اندیشه ای و حکمی، سعی شده است یک دستگاه منسجم فکری و منظومه ای معرفتی، با محوریت رابطه ی انسان کامل با آفریدگار ارائه گردد.
دانشنامه فاطمی(س) در شش جلد مجزا و در حجمی بالغ بر سه هزار صفحه از سوی سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به زیور طبع آراسته خواهد شد.
“